Halva grecească
Cum timp pentru gatit nu prea am avut, m-am gandit sa scot de la “naftalina” o reteta pe care o aveam realizata cu ceva timp in urma. Varianta greceasca de halva este diferita de cea romaneasca. Poate o sa vi se para o reteta mai complicata dar a meritat s-o realizez. Sper ca o sa va placa si o sa o incercati.
Ingrediente: 24 linguri zahar 48 linguri apa 32 linguri faina 16 linguri ulei
100 gr alune de padure / fistic / nuci 250 gr pasta din seminte de floarea-soarelui (reteta aici)
Halva – un desert dulce pe care mai multe popoare l-au adoptat si fiecare a dezvoltat varianta sa. Asadar veti intalni halva romaneasca, turceasca, greceasca, arabeasca, evreiasca, indiana, etc. Cuvantul “halva” are radacini arabe si inseamna “dulce”.
Prima data se realizeaza siropul. Intr-un vas se amesteca zaharul cu apa si apoi se pune pe foc mic pana cand se formeaza un sirop gros. Dupa ce a inceput sa fiarba il mai lasati aproximativ 20-30 min, apoi este gata. Se lasa sa se raceasca la temperatura camerei.
Dupa aceea intr-un vas rezistent la “operatiuni grele”, cum ar fi un ceaun, se incinge uleiul si apoi se adauga faina, amestecand continuu.
Se prajeste faina pana cand capata o culoare maronie, ATENTIE, insa fara a o arde. Amestecati continuu. Cand ati obtinut faina prajita, peste se adauga siropul de zahar racit si din nou amestecati bine pana la omogenizare.
Urmatorul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa adaugati pasta de seminte de floarea-soarelui si alunele de padure usor prajite (daca nu aveti alune de padure merge si fisticul sau miezul de nuca).
Pasta astfel obtinuta se mai mentine pe foc inca 10-15 min, amestecand mereu.
Se lasa sa se raceasca usor si cand inca este calda se toarna intr-o forma de chec tapetata cu folie alimentara de plastic.
Cand a ajuns la temperatura camerei se introduce in frigider pentru aproximativ 3-4 ore. Apoi se secoate din forma, se indeparteaza folia si se serveste.
Eu am mai turnat si o pelicula subtire de miere de albine pe deasupra.
Va reamintesc ca acesta este varianta greceasca de halva si nu cea romaneaca cu care suntem obisnuiti. Au gusturi diferite.
Pofta buna!
as fi facut reteta dk nu era nevoie sa fac si pasta de seminte de floarea soarelui:(
Ai putea posta te rog si o reteta de halva romaneasca?
buna. am incercat si eu reteta ta…dar nu mi-a iesit o chestie….halvaua mea avea gust de aluat crud. am urmat toti pasii dar ceva nu mi-a iesit. cred ca partea cu faina si uleiu.
ceva sugestii?
Bia, cred ca nu a fost “prajita” suficient faina. Nu stiu ce altceva sa fi gresit.
Bună! Părinții mei făceau halva din ulei ,faina și marmelada și era foarte bună. Am făcut și eu și tot la fel de buna mi- a iesit!