Cremă de brânză

img_5788_resizeAceasta specialitate este una din cele mai bune retete pe care le-am facut vreodata. Insa pe cat este de gustoasa pe atat este de simpla de realizat. Tot ce trebuie sa aveti in cazul de fata este rabdare. Va spun ca merita s-o incercati. Va veti indragosti de gustul ei.

Ingrediente:
Pentru branza:
1 kg iaurt gras
1 lingurita sare
Pentru marinata:
ulei de masline
1 -2 catei de usturoi
cimbru
rozmarin
boia de ardei iute

Eu aici am dublat reteta.

Iata iaurturile pe care le-am folosit eu: unul din lapte de vaca(5% grasime) si unul de bivolita si oaie (7% grasime). Combinatia celor 2 este superba. Cu cat este mai gras iaurtul cu atat consisitenta branzei este mai cremoasa si mai fina.

img_5718_resize

Intr-un bol, cu ajutorul unui tel,  se amesteca bine iaurtul cu sarea. Apoi se pregateste o strecuratoare mare care se aseaza pe un vas inalt.

img_5719_resize

Peste strecuratoare se aseaza o bucata mare de tifon (spalata si curata) impaturita in 3 straturi. Trebuie sa depaseasca marginile strecuratoarei.

img_5720_resize

Se toarna in interior iaurtul.

img_5723_resize

Se aduna marginile tifonului si se leaga strans (eu am folosit o banda elestica).

img_5724_resize

Se acopera cu o farfurie si se pun 1-2 conserve (sau orice fel de greutate) deasupra pentru a exercita presiune asupra saculetului de tifon si a elimina cat mai repede si mai eficient zerul.

img_5725_resize

Iaurtul cu tot cu vas si strecuratoare se introduce in frigider, unde va sta la scurs timp de 48 ore. Normal reteta spunea 24 ore insa dupa numai 24 ore era foarte moale. In tot acest timp din cand in cand se mai scurge zerul acumulat in vas. Veti observa ca va lasa foarte mult zer si bila de iaurt se va micsora si se va intari treptat. Dupa cele 48 ore se scoate saculetul din strecuratoare si se agata undeva lasand zerul sa se scurga pentru inca 24 ore cu un vas dedesubt. Va trebui sa stea atarnat  intr-un loc racoros. Il puteti agata de gratarul din frigider sau de un raft in balcon, veti gasi voi o improvizatie. Dupa ce s-a scurs bine se desface saculetul si iese la iveala botzul de branza, asemenea unui pui ce iese din gaoace.

img_5775_resize

Branza din iaurt, sau mai bine spus crema de branza, caci asa are consistenta si gustul, se poate servi imediat. Pentru pastrare se preseaza in caserole de plastic cu capac si se tin la frigider. Astfel vor tine 1 saptamana. Insa daca o tineti intr-un borcan de sticla poate tine la frigider chiar si 1 luna. Mai exista si varianta marinarii in ulei de masline, asa cum se pastreaza si bucatile de telemea pentru salata. Poate tine asa 6 luni. Mie asa imi place, sa o marinez.

Pentru asta se ung mainile cu putin ulei si se formeaza bile din crema de branza.

img_5777_resize

In borcane curate si uscate se taie rondele usturoiul, se adauga rozmarin, cimbru si boia de ardei iute.

img_5778_resize

Bilele se aranjeaza si ele in borcan…

img_5780_resize

… iar peste se toarna ulei de masline pana cand va acoperi billele de crema de branza. Se pune capacul si se agita usor borcanul pentru a omogeniza uleiul si condimentele.

img_5786_resize

Se pastreaza in frigider. Stand la rece uleiul de masline devine tulbure si poate chiar gelatinos (depinde de marca, de procedeul de obtinere si de calitate), insa daca il scoateti din frigier si il tineti la temperatura camerei 30-60 min, acesta va reveni la normal.

img_5789_resize

Este minunata pentru copii, chiar si pentru cei foarte mici (nemarinata sau marinata fara condimente). Se poate folosi cu succes in salate, ca aperitiv sau ca atare intinsa pe paine. Aceasta crema de branza este foarte sanatoasa si poate constitui o masa la orice ora din zi si din noapte.

Pofta buna!

Recipe by Ioana

Taguri: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

14 Comentarii la “Cremă de brânză”

  1. miky says:

    mi-ai facut pofta

  2. pofticiosul says:

    esti grozava!! De unde iti vin ideile? ai cev si pentru 3 bucati de macrou nu foarte mari?

    Cu admiratie,
    Pofticiosul

  3. Lala says:

    Eeeei…sa nu exageram pentru ca mi se urca apoi la cap :p
    Nu toate ideile sunt ale mele mai sunt si preluate, de la blogaritzele romance si cel mai mult imi place sa ma inspir de la straini. Pentru macrou pot sa-ti recomand ceva rapid: se elimina pielea (neaparat) si oasele daca se poate de pe bucatile de peste, apoi se unge fundul unei tavi cu o lingura de unt moale si in ea se aseaza pestele care se sareaza si pipereaza usor si se stropeste cu 3 linguri de suc de lamaie. Se unge si pestele cu inca o lingura de unt moale si pe deasupra se aseaza un mix de pesmet (16 linguri de pesmet fin + 1 lingurita sare + 3 linguri cimbru uscat + 2 linguri de unt sau ulei de masline). Cu acest mix se imbraca in intregime bucatile de peste. Tava merge in cuptorul preincins timp de 15-20 min. Asta e tot!
    Pofta buna, pofticiosule!

  4. pofticiosul says:

    Astazi am mancat cel mai bun macrou din lume. Reteta ta este delicioasa, am trei prieteni ce pot depune marturie.
    Intrebare: pe cand un topic separat pentru peste? 💡

    Cu stima nemarginita,

    Pofticiosul

  5. Lala says:

    Pofticiosule, ma bucur ca ti-a placut metoda de preparare a macroului. Cat despre un topic cu peste pot doar sa te asigur ca va fi in curand.

  6. pacos says:

    Foarte interesanta reteta! Cum am citit am si cumparat tifonul, iaurtul … restul le “detineam” si m-am pus pe “mesterit” Foarte simplu! Propriu-zis nu muncesti deloc. Cel mai greu, pentru mine, a fost sa gasesc tifonul la magazin. A iesit o crema absolut delicioasa. Totusi am gresit undeva deoarece consistenta cremei este ca de maioneza, prin urmare nici vorba de bilutele de care ma indragostisem. Am gresit in primul rand ca am pus tifonul in patru desi are o tesatura destul de deasa. Cred ca ar mai fi trebuit sa-l mai las la scurs inca 24 de oare dar nu am avut rabdare. Este absolut delicioasa branzica dar 🙁 fara bilute! Imi este imposibil sa le fac 🙁 A… si inca ceva: cam ce cantitate de branzica iese dintr-un kg de iaurt?) Felicitari pentru ideea aceasta geniala!

  7. pacos says:

    🙁 Mi-a disparut comentariul!!! 🙁 Spusesem ca ideea este geniala si a iesit o branzica super-delicioasa si super-rapida! Mai greu mi-a fost sa-mi cumpar tifonul dar cred ca am gresit ca l-am pus in patru si nu in trei si mi-a iesit o branzica de consistenta maionezei, FOARTE GUSTOASA SI FOARTE CREMOASA! Nici vorba, insa, de bilutele de care ma indragostisem. Cred ca ar fi trebuit ca a doua oara cand am lasat-o la scurs (suspendata) ar fi trebuit sa o las 48 de ore dar cum graba strica treaba, uite ca nu mai pot sa fac bilute. 🙁 🙁 Te mai intrebasem cam cata branzica ar fi trebuit sa iasa dintr-un kg de iaurt! In rest, repet: IDEEA TA E GENIALA si branzica este foarte gustoasa. 🙂 🙂

  8. Ada says:

    Am facut si eu aceasta reteta de mai multe ori, si branzica e foarte buna, mai ales marinata. Am si eu cateva sugestii poate ajuta la cineva: primele portii le-am facut in tifon si intradevar se scurge foarte greu si se pierde o cantitate considerabila din branza prin pliurile tifonului (adevarul e ca eu am facut din lapte de casa, e mult mai ieftin, l-am pus la prins…. cand s-a prins am cules smantana si apoi am urmat reteta Laurei, ce a iesit… un deliciu… de cand cu aceasta reteta comand cate 12 l de lapte pe saptamana…. deja am intrat la banuieli…. nu isi poate inchipui laptarul ce fac eu cu atata lapte… 😆 😆 😆 ) si astfel mi-a venit ideea de a inlocui tifonul cu un alt material. Am avut o rochie dintrun material dens (din pacate nu ma pricep la materiale sa spun de care e ) pe care nu o purtasem niciodata si din materialul ei am cusut saculeti in care torn iaurtul si se strecoara mult mai usor decat in tifon, pot aplica presiune mai mare pe material ca nu se scurge decat zer.
    Din zer am facut o gustoasa supa de salata, asa ca nu am risipit nimic.

    Din 4 l de lapte a 1.5 lei/l imi iese asa: 500 ml smantana, un borcan de 800 ml branza marinata in ulei de masline, o cutiuta de crema de branza cu verdeata si zer care uneori il folosesc la supa daca nu il arunc. Totul costa maxim 9 lei si munca pe care o depui, e foarte ieftin pentru asa o mancare sanatoasa si gustoasa.
    Multumesc Laura.

  9. Ada says:

    Acum am vazut ca am trimis comentariul cu greseli de ortografie, va rog sa ma scuzati dar nu stiu cum sa corectez. Of of oboseala asta 🙄 .

  10. AnaMara says:

    Ada, de unde cumperi tu lapte cu 1,5 lei/l? La mine in zona (undeva in jud.Giurgiu) este 4 lei un l de lapte de vaca 🙁
    Laura, nu stiu cum s-a intamplat dar e prima oara cand ajung pe blogul tau. O sa revin, in mod cert, si o sa folosesc si ideea ta cu crema de branza. Finul meu cand era mititel papa orice cu orice non stop si zicea intr-una: mnam mnam. Asa imi vine mie sa zic acum 😉

  11. Lala, tiza mea, felicitari pt tot blogul! Mai poti face aceasta crema de branza precum indiencele. Din branza de vaca proaspata. O iei, o framanti bine intr-un vas incapator, la mana, pana ii dispar toti cocolosii si devine foarte fina, aidoma celei din iaurt. Apoi o modelzi in bile si le marinezi. Poti, in loc de boia, pt. aspect in borcan, sa pui ardei iuti din aceia mici si, tot pentru decor, fructe de goji.
    Si-ti lansesz o provocare. Incearca sa faci “rasgulas”. Si daca-ti ies pufosi, sa pui reteta pe blog.

  12. Lala says:

    Buna, Laura! Mersi de sfaturi! Cand o sa am timp o sa-ti accept provocarea. Te mai astept pe aici!

  13. carmen says:

    Lala cati ani ai?esti f. tare….bravo tie!In ulei de floarea soarelui nu se pot marina? 😉

  14. Lala says:

    Carmen, sigur ca se poate folosi si uleiul de floarea-soarelui.

Lasa un comentariu