Salată de cartofi cu dressing de lămâie
Iata o reinventare a cartofilor nature. Aceasta salata de cartofi cu dressing de lamaie este plina de savoare. Merge perfect cu o friptura, peste sau ca atare. Musafirii mei au fost incantati de ea.
Ingrediente: 500 gr cartofi 1 lamaie 2 catei de usturoi 1 lingura mustar 4 linguri ulei de masline patrunjel tocat
sare si piper
Fiindca este sezonul, am folosit cartofi noi albi. I-am ales mici pentru ca asa ii prefer pentru salata si nu trebuie sa ii curat, dar nu e obligatoriu.
Cartofii se spala bine cu un burete curat si se lasa in coaja.
Se aseaza intr-o cratita si se acopera cu apa rece, cam 2 degete deasupra lor.
Se adauga 1 lingurita de sare si se pune pe foc mare, acoperiti cu capac. Cand a inceput sa fiarba se da focul la mic si se lasa sa fiarba mocnit. Sunt gata atunci cand daca introduceti furculita in ei aceasta nu intampina rezistenta, deci sunt moi.
Cat fierb cartofii ne apucam de dressingul de lamaie. Se zdrobesc 2 catei de usturoi intr-un bol si la acestia se adauga mustarul, coaja de la lamaie si ½ lingurita sare si putin piper.
Se amesteca cu o lingura si apoi se adauga sucul stors de la lamaie. Se amesteca cu un tel si in acest timp se adauga uleiul de masline, deci amestecand continuu. La final va arata ca un sos fin, datorita emulsionarii uleiului de masline.
Cand cartofii sunt gata, se scurg de apa si se rastoarna pe o tava sau o suprafata intinsa.
Atunci cand acestia se pot manevra (datorita caldurii) se taie in bucatele mici cat pentru o imbucatura. Ai mei fiind mici i-am taiat in patru.
Cu grija peste ei se toarna dressingul si se amesteca cu atentie (pentru a nu-i sfarama) astfel incat toti sa fie inveliti in dressing. Se lasa asa 15 min, dupa care veti observa ca au absorbit tot sosul din tava.
Chiar inainte de servire se presara peste salata noastra o ploaie de patrunjel proaspat, tocat.
Sunt de senzatie!
Pofta buna!
Cartofii au iesit perfecti. Usturoi cu lamaie o combinatie deosebita. O sa o folosesc pe post de garnitura pentru gratar de pui dar si pentru peste.
Multumesc inca o data pentru reteta1
Cu stima, eternul pofticios
Se servesc calzi ca si garnitura linga ceva carne?
Salata de cartofi se poate consuma atat calda cat si rece, alatutri de carne sau pur si simplu. Insa eu prefer sa o consum calda si alaturi de o bucata de carne, indiferent de care e ea.
Sunt foarte interesante retetele tale…Pina acum am incercat doar o ciorba de pui a la grec si mi-a placut foarte mult. Incerc sa ghicesc din ce zona a tarii esti dupa felurile de mincare pe care le prezinti, dar nu pot sa-mi dau seama.
Nu cred ca imi influenteaza modul de gatit faptul ca sunt moldoveanca. Ce imi place si mi se pare cat mai accesibil din punct de vedere al timpului si al gradului de dificultate, gatesc. Sa-mi spui tu daca retetele mele au dat de banuit ca sunt din zona Moldovei. Ma bucur ca ti-a placut ciorba de pui a la grec. O zi cat mai placuta!
Retetele tale nu mi-au dat nici cea mai mica banuiala ca esti din Moldova…Ciorbele din Moldova sunt in general cu bors. Eu sunt ardeleanca dar imi place mincarea dversificata, nu-mi place sa gatesc mereu aceleasi feluri. Am incercat si checul aperitiv care a fost f. f. f. bun. Mersi mult.
Buna,
citesc blogul tau de putin timp, dar sunt extrem de placut impresionata si pot spune sincer ca este cel mai atractiv blog in domeniu. se deosebeste de zecile de bloguri prin faptul ca retetele sunt…REALE, daca pot sa ma exprim asa…nu sunt retete la care cand te uiti iti iei gandul, spunandu-ti:”asta e prea grea pt mine” sau “mie n-o sa-mi iasa niciodata asa”!
plus ca sunt foarte apetisante!!
felicitari si speram sa vedem multe, multe postari noi!
Iti multumesc, Elena! Sper sa reusesc in continuare sa va bucur cu retete la fel de “reale” ca si pana acum.
Super retete de la o moldoveanca super bucatareasa si talentata! 😛
reteta e grozav de gustoasa.multumesc pentru idee. sint o sumedenie pe blogul tau.succes in continuare 😉
Multumesc, Nadia!
buna..pot sa folosesc ulei de floarea soarelui la salata?
Da, Andreea, poti folosi ulei de floarea-soarelui.
Buna! Azi, am incercat supa ta de galusiti, ce, mi-a iesit extraordinara! Mi-a incercat-o un bucatar si mama, sustinand acelasi principiu( sunt in Anglia si lucrez intr-un domeniu foarte apropiat): -caleste ceapa si ardeiul in 2-3 linguri de ulei. In alt vas se fierbe sucul de rosii …cand a dat in fierbere se adauga peste ceapa si ardei(caliti fiind). Se lasa 2 min in fierbere, si tot continutul se adauga la supa( nu trecem peste sosul acela de tomate adugat in supa…mentionat mai sus de tine). P.S. Ai super retete…oricum ai fost cotata MAXIM!!! Astept altele pe viitor! Te-am pupat!
Am omis faptul ca dupa supa ta de galusti am gatit un gratar cu garnitura de cartofi topit in dressing de lamaie. Suuuuuuuper reteta asta!!! Felicitari!!!
Andra, multumesc pentru sfat si pentru vorbele frumoase! Pupici!