Cozonac cu miez de nucă si ciocolată

img_5699_resize

Fiindca se apropie Sfintele Sarbatori de Paste mi s-a parut potrivit sa postez, desi cam devreme, o reteta de cozonac. Fiind prima mea incercare de acest gen nu aveam asteptari prea mari. Ce mai? Nici nu ma vedeam in postura de a scrie acest post. Spre surprinderea mea si a tuturor mi-a iesit o frumusete de cozonac. Asa ca daca mie mi-a iesit atunci oricine poate reusi sa faca cozonaci. Reteta apartine Adrianei Jugariu.

Ingrediente: (pt 2 cozonaci)
Aluat:
865 gr faina (96 linguri rase)
375 ml lapte cald (25 linguri)

2 pliculete drojdie uscata
1 lingurita sare
2 oua
2 galbenusuri
200 gr unt
160 gr zahar (18 linguri rase)
Umplutura:
5 albusuri
12 linguri zahar
2 linguri cacao
miez de nuca (cat doriti)
2 linguri coaja de portocala
100 gr ciocolata maruntita

Pentru inceput trebuie sa mentionez ca toate ingredientele vor fi la temperatura camerei, deci trebuie scoase din frigider cu cel putin 1 ora inainte. In bucatarie trebuie sa fie cald si sa nu circule nici un curent de aer.

Mai intai de toate se incalzeste laptele (cat suporta degetul, nu vrem sa oparim drojdia) se pun 3 linguri din el peste drojdia aflata intr-un bol impreuna cu o lingura de zahar. Se freaca bine ca la ness. Apoi se toarna restul de lapte peste si se dizolva. Se pune intr-un loc cald si se lasa sa creasca 10-15 min.

img_5671_resize1

Dupa aceea se toarna intr-un vas incaptor si se amesteca usor cu zaharul, ouale si galbenusurile…

img_5672_resize1

…apoi se adauga treptat faina amestecata cu sarea, omogenizand usor, la inceput cu o spatula.

img_5673_resize1

Cand ati incorporat toata faina veti observa ca ce a rezultat este un aluat foarte moale si lipicios. Nu va impacientati, asa trebuie sa rezulte. Cam asa ar trebui sa arate:

img_5674_resize1

Acum urmeaza partea cea mai dificila la acest cozonac. Se incorporeaza treptat untul care trebuie sa fie la temperatura camerei si va avea o textura alifiata. Se intoduc in coca bucati de unt de marimea unui cub de drojdie si se framanta foarte bine dupa fiecare incorporare. Mie mi-a luat 30-40 min framantatul. Este nevoie de ceva conditie fizica si rabdare. Aluatul trebuie, la final, sa fie unul foarte elastic si sa se desprinda usor de pe maini.

img_5675_resize1

In acest stadiu aluatul se pune intr-un loc cald la dospit, timp de 2 ore sau pana cand, cel putin, isi va dubla volumul. Se acopera vasul cu folie de plastic. Asa arata alatul meu dupa 2 ore de dospit…urias. Se observa ca se intunecase afara.

img_5685_resize

Cu putin timp inaite de a ma ocupa de aluatul dospit am batut abusurile cu cele 12 linguri de zahar pana ce a rezultat o spuma tare (faceti testul cu intorsul bolului cu gura in jos, e gata cand spuma sau bezeaua nu curge).

img_5681_resize1

In ea am adaugat treptat cacao, ciocolata, miezul de nuca si coaja de portocala. Amestecati usor cu miscari de jos in sus.

img_5684_resize

Eu nu folosesc niciodata coaja rasa de la portocalele sau lamaile din comert. Sunt o adevarata otrava pentru organism. In schimb cumpar coaja de portocale si lamai netratate. Aceasta se gaseste in cutiute de 100 gr si este glasata. V-o recomand, nu este scumpa. Asa arata:

img_5676_resize1img_5679_resize1

Aluatul se imparte in jumatate, la fel ca si compozitia de bezea. Din fiecare jumatate se intinde pe o suprafata unsa cu ulei un dreptunghi (daca doriti sa-l impletiti trebuie sa aiba lungimea dubla fata de lungimea tavii, daca nu, aproximativ cat tava).

img_5687_resize

Se intinde pe toata suprafata jumatate din compozitia de albus.

img_5688_resize

Se ruleaza bine si (daca il doriti impletit, sulul se indoaie la jumatate si se impleteste) se aseaza intr-o tava de cozonac tapetata cu hartie de copt. Se da drumul la cuptor, sa se incalzeasca, iar deasupra aragazului se lasa inca jumatate de ora tavile cu cozonac sa creasca.

img_5690_resize

Dupa jumatate de ora se ung cozonacii cu galbenus de ou si se dau la cuptor.

img_5691_resize

Eu i-am tinut la foc mic. Sunt gata atunci cand in mijlocul cozonacului ati introdus o scobitoare si cand ati scos-o, acesta a ramas curata. Asa arata abia scos din cuptor:

img_5692_resize

Au iesit foarte pufosi si gustosi. Nu m-am asteptat nici un minut sa-mi iasa asa bunatati de cozonac.

img_5694_resize

Inca o sectiune…

img_5697_resize

Nu ma mai satur… 😆

img_5700_resize

Pofta buna!

Taguri: , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

9 Comentarii la “Cozonac cu miez de nucă si ciocolată”

  1. miha says:

    o DOAMNE e o minunatie…am incercat si eu si crede-ma am facut o multime de retete de cozonac dar nu se compara… e delicios8O multe salutari din anglia si la mai multe retete delicioase…nu ma mai satur…………………

  2. Lala says:

    Draga Miha, ma bucur ca ti-a fost de folos reteta facuta de mine. Am fost incantata cand am vazut comentariul tau, care intarea spusele mele, si anume ca este foarte bun si pufos. Sper ca o sa ma mai vizitezi si o sa mai comentezi si la alte retete.

  3. Lucia says:

    Buna,…. sint un pic nedumerita, miine vreau sa fac cozonaci dupa reteta ta de mai sus, intrebarea mea este : umplutura de cozonac, din cacao, nuci oua, o faci si o adaugi dupa ce a crescut aluatul ? O intinzi pe aluatul ce s-a dospit deja ? Nu va decreste din cauza asta ? Si la foc mic ce inseamna ? Cite grade ? paoate poti sa-mi raspunzi pina miine la amiaza te rog.
    Lucia,( 0ra 23.30 ora Canadei)
    Tu unde locuesti ?

  4. Lala says:

    Buna, Lucia! Nu stiu daca ti-am raspuns in timp la mesajul postat. Eu scriu din Romania si mesajul il postez la ora locala 11:10. Sa o luam pe rand: fac aluatul si apoi il las in vasul in care l-am facut, sa dospeasca (procesul asta ajuta la fragezirea si afanarea aluatului); dupa ce a crescut il impart in 2 (pt cantitatile de mai sus pentru ca daca faci reteta dubla, adica pentru 4 cozonaci, vei imparti aluatul in 4) si fiecare bucata o intind pe masa de lucru unsa bine cu ulei; dupa ce pe fiecare bucata de aluat am adaugat umplutura, o rulez si o asez in tava tapetata cu hartie de copt, unde va mai sta la dospit, in loc cald, inca jumatate de ora, deci va creste in tava si abia apoi ii bagi la cuptor. Cu privire la gradele pe care trebuie sa le aiba cuptorul, sa stii ca eu folosesc cuptor pe gaz, deci nu am grade, insa m-am interesat si echivalentul in grade ar fi 165-170°C sau 325°F. Sper ca te-am lamurit! Spor la facut cozonaci! Sarbatori fericite!

  5. Daniela says:

    Buna,cozonacul arata super bine,o sa il incerc si eu 😀

  6. Anca says:

    Un delicu!!!! am facut reteta de Pasti si a iesit cum nici nu mi-as fi imaginat. a crescut inima in mine in acelasi timp cu cresterea aluatului:-) … mi-am mai scos retete si cu fiecare din ele finalizata te voi anunta ce iese. spor la compus ca noi avem la gatit!

  7. laura says:

    buna ,,,aproximativ la fel fac si eu cozonacu si este delicios,,,,,,,,,,,,,,,,,,mai putin cu gradele nu sunt deacord ,,,,,,,,,,,,se dau 15 min la 150 de grade si apoi aprox. 1h30 min la 100 de grade,,,,,,,,,,,a si mai adaug si 2 linguri de otet in rest tot e ok

  8. cristina says:

    buna! azi am facut si eu cozonac dupa reteta ta! mia iesit fb am 23 de ani eu,,,iar mama si matusa mea au zis ca ele nu fac cozonac ca nu stie!!! in schimb eu da,,,pt ca mai invatat tu!!!! multumesc mult de tot :*

  9. Lala says:

    Cu mare drag, Cristina!

Lasa un comentariu